Mikro İhracat

Mikro İhracat

 

Mikro ihracat, tek bir gönderide yurtdışına satılan ürünlerin toplam ağırlığının 300 kilogramı, değerinin ise 15000 €’yu geçmediği ve klasik ihracatta zorunlu olan, gümrük müşaviri ile çalışma, gümrük beyanı verme gibi bazı prosedürlerin kolaylaştırıldığı ve azaltıldığı bir ihracat usulüdür.

Bu prosedürler şunlardır:

 KDV iadesi alması sağlanması

 Alıcıların ürünlere çabuk ulaşması

 Gümrük kolaylığı, gümrük masraflarının ortadan kalkması ve gümrük müşaviriyle çalışmak zorunluluğu olmaması

 İhracatta ihracatçı birliği onayı aranmaması

 Vekaletname gerekmemesi

İletişim, ulaşım ve taşımacılığın gelişmesi, özellikle de e-ticaretin yaygınlaşması ve kolaylaşması mikro ihracat kavramını ortaya çıkarmıştır. Bu noktada, özellikle Kobi'lerin ve gerçek kişilerin ihracat yapmasını kolaylaştırmak ve teşvik etmek açısından, Ticaret Bakanlığı tarafından dünyadaki muadilleri de incelenerek "mikro ihracat" yönetmeliği 2009 yılında çıkarılmıştır.

Kimler Yapabilir?

Mikro ihracat yapabilmek için vergi mükellefi olma zorunluluğu vardır. Anonim ve limited şirketler ile mikro ihracat yapılabileceği gibi şahıs şirketleri ile de yapılabilir. Bu da bireysel olarak ihracat yapılabilmesine olanak sağlar. Kurduğunuz şirketin gümrük sistemine “ihracatçı” olarak kaydolması gereklidir ancak ihracatçılar birliğine kayıt olma zorunluluğu yoktur. Ticaret Bakanlığının internet sitesinde yer alan e-işlemler sekmesinden gümrük sistemine ulaşabilirsiniz.

Faturalandırma Nasıl Yapılır?

Mikro ihracatta e-fatura kabul edilmez. Faturada detaylı içerik tanımı yapılmalıdır. GTIP kodu da özellikle belirtilmelidir. Gönderici firma, gümrük sisteminde kaydını “ihracatçı” olarak yaptırmalıdır. Bu kayıt, E-Devlet sisteminde “Gümrük İşlemleri İçin Mükellef Kaydı Başvurusu” sayfasından online olarak yapılabilir.

Daha fazla bilgi için bakınız: https://www.turkiye.gov.tr/gtb-gumruk-mukellef-kaydi  

Mikro İhracat Faturası Nasıl Hazırlanır?
Mikro ihracat faturası hazırlanırken dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır;

 Eğer gönderici ödediyse, sigorta ve navlun ücretleri faturanın içinde farklı kalemlerde belirtilip yazılmalıdır.

 Matbu fatura veya e-arşiv fatura ile mikro ihracat çıkışı yapılabilir.

 E-fatura ile mikro ihracat çıkışı yapılamaz. E-fatura ile gönderim için Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından ETGB sistemi ile e-fatura sisteminin entegrasyon çalışması yapıldıktan sonra ETGB ile mikro ihracatlarda e-fatura kullanılabilir.

 Mikro ihracat faturasında “gümrükleme hizmet bedeli” gibi ek kalemler yazılamaz. Sadece eşya bedeli, navlun, sigorta, banka komisyonu ile paketleme bedelleri yazılabilir.

 Mikro ihracat faturada GTIP ve menşei bilgisi mutlaka yazılmalıdır.

 Faturada, gönderi konusu ürünün tanımı, Türkçe olarak, mutlaka yazılmalıdır.

 Mikro ihracat faturalarında KDV kalemi eklenmez.

 Gönderi ile beraber verilecek resmi fatura ile proforma faturadaki fiyatlar ve miktar gibi bilgiler tam olarak uyuşmalıdır.

 E-arşiv faturalar çıktısı alındıktan sonra ıslak kaşe ve imzalı olarak teslim edilmelidir.

Menşei bir eşyanın ekonomik milliyetidir. Örneğin; Türkiye'de hasat edilen bitkisel ürünler, Türkiye'de doğmuş ve yetiştirilmiş canlı hayvanlar... Menşei kavramı önemlidir çünkü eşyanın ithalatı sırasında gümrük vergilerinin hesaplanması, ticaret politikası önlemlerinin uygulanması(gözetim ve korunma önlemleri, miktar kısıtlamaları, anti-damping vergisi vs.) menşei ülkeye göre belirlenmektedir. Ayrıca, dış ticarete ilişkin istatistik tutulması bakımından da menşei önem arzetmektedir.

Mikro İhracat İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Çalışacağınız firmanın sizin adınıza Mikro İhracat işlemlerini tamamlayabilmesi adına sizden isteyecekleri evraklar şu şekildedir:

 Dolaylı Temsil Yetki Belgesi: Bu belge normalde gümrük müşavirlerine verilen bir belgedir. Ancak mikro ihracatta ekspres kargo taşımacılarına verilmesi gereken bir belgedir. Bu bir nevi vekaletnamedir, bu belgeyi taşımacınıza verdikten sonra sizin adınıza gümrük işlemlerini halledeceklerdir.

 İş Emri (Mikro İhracat Gönderi Bilgi Formu): Bu da çalışacağınız taşımacılık firmasının sizin adınıza gümrük işlemlerini halledebilmek için istediği belgelerden biridir. Bu belgede eşya cinsi, teslim şekli, menşei bilgisi ve alıcı firma gibi çeşitli bilgiler sizden istenecektir. Bu bilgileri doğru bir şekilde doldurmanız, çalıştığınız firmanın işlemleri daha hızlı tamamlamasına yardımcı olur. 

 Maliye onaylı faturanın aslı: Orijinal nüshanın taşıma firmasına verilmesi gerekmektedir. Alt nüshaları ise kendi bünyenizde saklamanız lazımdır. 

 Yurtdışı için Türkçe faturayla tutarlı İngilizce fatura: Proforma Fatura kullanılabilir. Proforma fatura, veya ön fatura, resmi geçerliliği olmayan ve adından da anlaşılacağı üzere firmaların birbirlerine teklif vermek için kullandığı bir fatura tipidir.